Reprezentanții Guvernului au în vedere stimularea sectorului construcțiilor și readucerea acestuia la nivelul de dinainte de criză.
În momentul de față, pe masa Parlamentului se află un proiect de lege demn de toată atenția potențialilor cumpărători de locuințe. Inițiat de președintele PSD, Liviu Dragnea, acesta prevede, printre altele, aplicarea unei cote reduse de TVA de 0% pentru „livrarea locuințelor, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către persoane fizice”. „Măsura are în vedere… facilitarea accesului populației la o locuință fără suportarea TVA”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
De menționat este că normele actuale prevăd deja aplicarea unei cote de reduse de TVA, în valoare de 5% din valoarea imobilului, însă doar pentru tranzacțiile de până la 450.000 de lei (circa 100.000 de euro); pentru achizițiile ce depășesc această sumă se aplică cota normală de TVA, respectiv 19%. (De această facilitate un cumpărător poate beneficia însă doar o singură dată.)
În acest context, este de așteptat ca, în cazul în care va fi adoptată, aplicarea cotei 0 de TVA să aibă, în mod evident, un rol important în stimularea apetitului românilor pentru achiziția de locuințe noi. Asta mai ales dacă legiuitorii vor decide să implementeze măsura pentru toate tipurile de tranzacții, adică inclusiv pentru cele care se încadrează acum în categoria TVA de 19%.
Minus pe termen scurt, plus pe termen lung
Deși sună bine în teorie, această idee nu a fost scutită de obiecții, una dintre cele mai importante fiind legată de efectul unei asemenea măsuri asupra bugetului de stat. „Sigur că da, dacă vorbim cu un finanțist, așa cum îi știm cu toții, care stau și doar adună plusuri şi minusuri, fără să vadă efectele secundare, prima impresie a unui finanțist este că (…) o să avem un minus important la buget”, a recunoscut prim-ministrul Sorin Grindeanu, în cadrul unei dezbateri organizate în cadrul târgului de profil Salonul Imobiliar (organizat la Palatul Parlamentului săptămâna aceasta).
Premierul este însă de părere că impactul (pozitiv al) acestei legi se va vedea, într-o fază ulterioară, prin încasări mai mari, datorită efectului de stimulare a pieței imobiliare per ansamblu – care va contribui și la reducerea deficitului locativ al României, de aproximativ un milion de unități. „Îmi doresc ca acest sector să revină acolo unde, să spunem, era în urmă cu zece ani. Poate greșesc ca și exactitate, dar ponderea pe care sectorul imobiliar și al construcțiilor o avea în ceea ce înseamnă economia românească era una importantă. Prin măsurile pe care, unele dintre ele le-am luat, altele sunt pe cale de a fi adoptate, ne dorim să impulsionăm acest sector”, a explicat Grindeanu.